måndag 29 juli 2013

Tunnbröd i stekpanna

Under semestern testade jag och gubben att baka tunnbröd i stekpanna. Det var riktigt lyckat, vi gör nog säker om det. Av denna sats blev det ca. 30 bröd i stekpannsstorlek.

Tunnbröd i stekpanna

100 gram smält smör
1 liter mjölk
50 gram jäst eller 2 påsar torrjäst
2 tsk salt
½ dl socker
4 msk sirap
1 tsk matsoda
6 dl grahamsmjöl
ca. 15 dl vetemjöl

Smält smöret, slå i mjölken och låt bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och spill över mjölkblandningen. Rör tills jästen löser sig. Blanda ner salt, socker, sirap och matsoda. Börja knåda ner mjölet.

Baka ut genast efter knådningen, jäs alltså inte! Rulla till små semlor och väg upp dem till ca 100 gram/styck. Kavla sedan ut till riktigt tunna bröd. Värm upp stekpannan på full effekt och börja stek genast (ta gärna någon till hjälp, det går ganska snabbt). Man ska inte ha något fett i stekpannan. Stek på båda sidorna en stund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar