måndag 8 april 2013

Frusen parfaittårta med dajm


Parfaittårta med dajm

Marängbotten                                          Fyllning

3 äggvitor                                                     4 dl vispbar grädde

1 ½ dl socker                                               3 äggulor

1 ½ tsk bakpulver                                       ½ dl socker

(1 dl hackad mandel)                                   2 st. (á 57 g) Dajm stänger

 

Garnering

Färska bär

Rita på ett bakplåtspapper upp två cirklar med hjälp av en kakform med löstagbar botten.

Gör marängen. Vispa äggvita, socker och bakpulver till så hårt skum att du kan vända skålen upp och ner utan att massan rinner ut. Tillsätt hackad mandel om du vill i slutskedet. Bred ut massan på bakplåtspappret innanför cirklarna.

Grädda i 100 grader i ca 2 timmar  tills marängbottnarna har torkat.

Gör fyllningen: Vispa grädden till skum. Hacka chokladen grovt. Vispa äggulor och socker till pösigt skum. Blanda ihop grädde, choklad och äggsmeten.

Lägg den ena marängbottnen i kakformens botten. Häll hälften av fyllningen över botten. Lägg andra botten ovanpå skummet och häll sedan över resten av fyllningen. Ställ i frysen minst ett dygn. Lösgör tårtan och garnera med färska bär.
 
Tårtan var enkel att göra och den blev väldigt uppskattad. Suveränt att kunna göra den helt färdig på förhand och sen bara ta fram ur frysen.
 
Jag använde blåbär, det var enda i bärväg jag hade i frysen. I ursprungsreceptet använde man hallon.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar