måndag 24 juni 2013

Leilas maränger

Sonen fyllde 7 år i midsommarhelgen och därmed blir det kalas hela veckan lång här. En av sötsakerna som ska bjudas på är, enligt sonens önskemål, maränger. Jag använde Leila Lindholms recept som finns här .Receptet skall räcka till 8 stora maränger, men vi gjorde små istället och fick runt 40 stycken.

Leilas maränger

8 stora maränger
  • 7 ekologiska äggvitor
  • 5 1/4 dl strösocker
  • Saft av 1/2 citron
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70% eller röd karamellfärg

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
  4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalna.
  5. För chokladmaränger – smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. För rosa maränger – vispa ner cirka 10 droppar röd karamellfärg och blanda tills färgen är jämn.
  6. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar i stora muffinsformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängerna ska vara lite sega i mitten.
Marängerna fick helt klart godkänt av sonen och hans kompis, så det blir säkert flera gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar